Bidra med något meningsfullt

emmy_johansson Emmy arbetar som biståndshandläggare. I sitt arbete möter hon människor som är behov av hjälp och ser till att de få det stöd som de behöver. Ett arbete som hon tycker är både intressant och utvecklande.

Emmy hamnade på vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborg av en slump. Hon gjorde sin praktik på vård- och omsorgsförvaltningen och kom tillbaks som sommarvikarie och sedan vikarie, innan hon erbjöds en tjänst. Avdelningen som hon arbetar på heter myndighetsenheten och är den del av vård- och omsorgsförvaltningen där man tar emot ansökningar om stöd och hjälp och sedan utreder behovet hos de som söker.

– Socionomutbildningen valde jag eftersom jag ville arbeta med människor. Det var viktigt för mig med ett arbete där jag kunde hjälpa till. Rättvisa är också väldigt viktigt för mig, berättar Emmy.

Arbetet innebär frihet under ansvar när det gäller de egna ärenden och Emmy planerar själv mycket av sitt arbete. Samtidigt har hon ett bra stöd från sina arbetskamrater.

– Det bästa med mitt arbete är alla människor som jag möter. Det är utvecklande och jag lär mig nytt hela tiden. Det är roligt! säger hon med ett leende.

En vanlig arbetsdag består ofta av flera hembesök, dokumentation i form av utredningar. Ibland är det möten med kollegorna för att fördela ärendena eller möten där de diskuterar svårigheter i arbetet. Emellanåt sitter Emmy i mottagningstelefonen och tar emot alla anmälningar som rings in.

Utmaningar
– Ibland kan arbetet vara lite tyngre när du hamnar i situationer där du möter människor i svåra stunder och med mycket sorg. Då är det bra att tillhöra en arbetsgrupp som har så mycket kunskaper och erfarenheter som jag gör.

Människor med demens som inte är medvetna om sitt behov är en utmaning tycker Emmy. De tycker själva att de klarar sig bra men anhöriga och alla runt omkring ser att de behöver hjälp. Då gäller det att kunna motivera dem att ta emot stödet. Till sitt stöd har Emmy och de andra biståndshandläggarna en Silviacertifierad undersköterska med goda kunskaper om demens.

– Min uppgift är att göra det så bra som möjligt för de som behöver stöd. Jag märker att jag gör skillnad i mitt arbete och hjälper de jag möter att få det stöd de behöver. Det känns bra!

Utvecklas inom arbetet
När det gäller utveckling i arbetet som biståndshandläggare berättar Emmy att du kan du delta i olika arbetsgrupper. En del biståndshandläggare väljer att bli enhetschefer senare i karriären.

– Men den personliga utvecklingen är något som pågår hela tiden och jag märker själv hur mycket jag har utvecklats inom mitt arbete.

Emmy tycker att socionomutbildningen gör det möjligt att arbeta inom ett brett område och det finns många arbetsuppgifter att välja mellan men att det är viktigt att tycka om att möta människor om man väljer den yrkesbanan.

– I början av min utbildning var jag helt inställd på att jag skulle arbeta som kurator och inte alls biståndshandläggare. Men man ska inte vara rädd att prova något nytt. Det finns så mycket att arbeta med som är roligt.

– I framtiden vill jag fortsätta att ha ett arbete som skänker mig glädje samtidigt som jag kan bidra med så mycket meningsfullt, avslutar Emmy.


Namn: Emmy Johansson
Utbildning: Socionomexamen, Campus Helsingborg
Arbete: Biståndshandläggare, myndighetsenheten, Vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborg
Bor:
Helsingborg
Gör på fritiden: Tränar, umgås med vänner och familj
Trivs med: När jag umgås med människor som får mig att må bra
Tycker inte om: Orättvisor och spindlar
Det bästa med Helsingborg: Staden, speciellt på sommaren.

Foto: Thure Gunnarsson