En plats för kreativitet

oresundsboden På den dagliga verksamheten Öresundsboden är det full aktivitet. Deltagarna ritar och målar på fri hand, väver, gör kort och smycken. De klipper, syr, målar och klistrar.

penslarDe 11 deltagarna har varierande funktionsnedsättningar. Var och en arbetar efter sina förutsättningar.

– Allt vi tillverkar säljer vi i vår butik, och det är alltid någon av deltagarna som tar första kundkontakten, berättar Susanne som jobbar här.

Hyllorna i butiken som finns i samma lokal är fulla av färgglada varor – målade kassar, necessärer, disktrasor, vykort, vävda mattor och väskor.

– Det är viktigt att ha individen i fokus och se att alla har olika talanger och möjligheter, fortsätter Susanne.

Susanne berättar att vid ett tillfälle hade en av deltagarna bestämt sig för att rita och måla en studentmössa. Deltagaren ville ha hjälp, men Susanne hade inte möjlighet att hjälpa till just då. Så deltagaren blev lite sur, men så bet hon ihop och satte igång med att göra mössan själv. Efter en stund lyckades hon få till studentmössan helt på egen hand.

– Det är precis det vi eftersträvar, att våra deltagare ska växa som människor, vara delaktiga och bli så självständiga som möjligt. Vi som handledare ska finnas som ett stöd för deltagarna, säger Susanne.vykort

– Deltagarna får själva ta emot kunder som kommer in i butiken. De blir stolta när de själva får sälja sakerna de gjort. Det finns inga färdiga mallar för hur man ska jobba här. Varje dag får jag lösa nya problem. Det är roligt att få använda sin kreativetet. Jobbet ger mig verkligen mycket glädje på alla sätt och vis.