Europa som arbete

Marie Christiansen

Arbetet med att rigga ihop en internationell konferens om framtidens åldrande är Maries stora uppgift just nu. En konferens som dessutom ska direktsändas via webben i hela världen.

– Det är ett spännande uppdrag med mycket variation. Allt från en byråkratisk EU-ansökan till att arrangera event. Den ena dagen är inte den andra lik. Jag har mycket kontakt med kommunala organisationer, privata aktörer och företag i Europa så arbetet innebär en del resande, säger Marie Christiansen som är projektledare för EU-projekt på vård- och omsorgsförvaltningen.

Just nu arbetar Marie med att planerar ett EU projekt för Sverige (Helsingborg), Holland, Finland och Italien med namnet Sustainable ageing in Future Europe. Det är ett tvåårigt projekt med konferenser där bland annat dialog om framtidens hemvård ska ske.

Marie tycker att kontakter med andra länder är viktigt.
– Genom utbyte med andra länder får vi veta vad andra gör bra men också vad andra har gjort mindre effektivt samtidigt som vi delar med oss av våra kunskaper.

Naturligtvis ger arbetet henne mycket tillbaka med spännande upplevelser och möten.
– Vi hade ett EU-projekt med Polen som gjorde att jag lärde känna många där. Jag minns särskilt ett tillfälle då jag och två kollegor var på besök i Polen. Vi gick vilse i staden Gdynia men träffade då en kvinna som vi hade lärt känna vid ett tidigare besök i staden. Vi blev inbjudna på te hos henne och hennes familj. Att vi skulle råka på just denna person var ganska otroligt men kvällen i deras hem blev oförglömlig, berättar Marie.

På frågan om varför hon valt att arbeta på vård- och omsorgsförvaltningen svarar hon:
– Namnet vård och omsorg speglar inte bredden på de områden som du kan arbeta med. Förutom just vård- och omsorgsområdet behövs kompetens inom och nyfikenhet på teknik, omvärldsbevakning, juridik, kommunikation, beteendevetenskap, logistik med mera. Eftersom den kommunala arbetsgivaren är stor, finns det många chanser till utveckling och flera möjligheter att söka nya uppdrag och arbetsområden precis som jag har fått möjligheten att göra.


Namn: Marie Christiansen
Utbildning: Legitimerad fysioterapeut (hette tidigare sjukgymnast).
Gör på fritiden: Löptränar, läser böcker på engelska och rensar ogräs i trädgården.
Arbete: Projektledare för EU finansierade projekt på vård- och omsorgsförvaltningen.

Foto: Thure Gunnarsson