”Hund, kaniner och höns på jobbet”

Malin och Elza

Möt Malin Magnander som varvar traditionella sjuksköterskeuppgifter som såromläggningar och bedömningar med att ta hand om sin hund Elza, en Berner Sennen. 

– Djur är en del av vardagen på Åbräddens vårdboende. En av anledningarna till att jag skaffade Elza var att hon ska kunna vara med mig på arbetet och på så vis sprida glädje bland hyresgästerna. Vi har redan höns och kaniner här och ser vad djuren betyder för dem som bor här. Det är härligt att se när klapp och kel blandas med minnen från barndomen, berättar Malin Magnander som arbetar som sjuksköterska.

Varför valde du ett yrke inom vården?
– Jag tänkte egentligen bli lärare, men hoppas av lärarhögskolan i samband med att min mormor blev sjuk. Jag ville vara hos mormor dygnet runt. En dag när jag satt och smörjde in hennes fötter sa hon till mig: ”Malin, varför ska du bli lärare? Det är ju vården du ska jobba inom”. Det var då jag bestämde mig. Mormor finns alltid i mina tankar när jag arbetar, säger Malin.

Vad driver dig i ditt arbete?
– Min passion för mitt yrke! Min filosofi är att vill man bara så går allt att lösa. Varje gång jag träffar en ny hyresgäst tänker jag på att vara trevlig och tillmötesgående. Jag vill alltid göra så gott jag kan. Jag blir otroligt inspirerad när någon öppnar upp sig för mig och berättar om sina livsberättelser. Jag är en riktig känslomänniska och gråter mycket, både privat och på jobbet. Jag blir berörd.

– Här får jag följa hyresgästerna under livets gång. Jag tycker om att följa människor och att få helheten. Här ser vi till livet och människan bakom sjukdomarna.

Har du någon möjlighet att påverka ditt arbete?
– Jag kan påverka mycket, även om oförutsedda händelser såklart är svåra att planera in. Ibland blir det akut, men ofta blir det ju inte akut med alla hyresgäster samtidigt. Jag har mycket ansvar och får prioritera och fatta egna beslut. Det är också häftigt att kunna påverka människors livsstil till det bättre.

Hur ser möjligheterna till utveckling ut?
– Möjligheterna är många, både när det gäller personlig utveckling och arbetsrelaterade utbildningar. Just nu läser jag en kurs i ledarskap på högskolan. Det är häftigt att kunna välja olika specialiseringar utifrån intresse och att få jobba med olika projekt. Jag tycker att det är viktigt med teamarbete eftersom det är tillsammans som vi gör nytta!

Vad drömmer du om inför framtiden?
– Att driva ett eget boende för svårt sjuka unga människor. Boendet ska ligga vid havet och ha en stor terrass. Om jag ansvarar för mitt eget boende kan jag ställa krav på att personalen går innanför dörrarna av lust. Boendet har jag drömt om länge, vi får se om det blir verklighet någon dag!


Namn: Malin Magnander
Utbildning: Sjuksköterskeprogrammet, Högskolan i Kristianstad
Arbete: Sjuksköterska på Åbräddens vårdboende i Helsingborg
Bor:
Helsingborg
Familj: Man och två flickor på 2 och 5 år, hunden Elza
Gör på fritiden: Umgås med vänner och familjen, tränar
Ser på: Serier, band annat Suits, Game of Thrones och Idol
Lyssnar på: Är allätare, allt från rock till pop.
Läser: ”Sista brevet från dig”, samt en bok om hunduppfostran
Det bästa med Helsingborg: Närheten till havet