Trumslagaren rockar

trumslagaren

CD-inspelningar, turnéer och musikaler - är det möjligt inom vård och omsorg? Svaret är ja. På den dagliga verksamheten Trumslagaren är det sång och musik som gäller.  Mottot är ”jag kan, jag vill, jag vågar”.

– För tillfället skriver vi på en musikal som ska vara klar i december. Premiären är på Helsingborgs stadsteater nästa höst. Våra deltagare har skiftande funktionsnedsättningar och bidrar efter egen förmåga. Någon skriver en egen låt, en annan läser en dikt, medan en tredje dansar, berättar Helen Zenius Nielsen, musikhandledare på den dagliga verksamheten Trumslagaren i Helsingborg.

Som utbildad sömmerska arbetade hon i tygaffär tills hon en dag fick erbjudande om att bli personlig assistent.
– Jag visste inte ens vad det var! Men jag provade och efter ett par år som personlig assistent och med erfarenhet av att arbeta med människor fick jag frågan om att börja arbeta på en gruppbostad för vuxna med funktionsnedsättning. Parallellt med arbetet började jag studera och tanken på att arbeta med musik växte fram. På gruppboendet arbetade också Mats Almlund. Jag berättade om min plan för honom och han svarade: “Jag är musiker!”, säger Helen.

Från idé till verklighet
Sagt och gjort. Efter att de skrivit ner sin projektidé tog det inte lång till förrän de tillsammans startade Trumslagaren med fem deltagare. Sedan 10 år är det en permanent verksamhet med 17 deltagare.
– Innan vi startade var Mats och jag med på musikstunder på olika dagliga verksamheter. Överallt var det samma sak med klapp och klang. Vi tyckte att det var enformig och insåg snart att det fanns ett större behov än så här och något som var mer utvecklande för deltagarna. Därför startade vi Trumslagaren. Vi började så smått med fyra mikrofoner. Jag vågade knappt sjunga och hade till och med scenskräck i början!

Så som vi borde vara
Helen tycker att det ger henne mycket att arbeta med människor.
– Våra deltagare är så omtänksamma och vi har mycket att lära av dem. De är så som vi borde vara. De tävlar inte med varandra på samma sätt som vi gör. De kan le och säga: ”Det ordnar sig ska du se, du är fin som du är” och är lugna och trygga i det, säger Helen.

– Det är en härlig känsla när vi ser hur deltagarna klarar av saker som de aldrig trodde att de skulle klara av. Det kan till exempel vara att stå på en scen, det är ett stort steg i sig. Det kan också vara när någon blir lugn när favoritlåten spelas. När jag ser det där smilet, då vet jag att jag är på rätt plats.  Kan jag ändra människors liv till något bra, då har jag lyckats, säger hon och ler och fortsätter:

– Jag var bestämd med att jag aldrig skulle arbeta inom vård och omsorg. Jag har växt upp med en utvecklingsstörd kusin och ville inte arbeta med det. Men det handlar mycket om attityden till det man gör. Mitt råd till alla som ska välja utbildning är att vara öppen och prova på olika yrken. Det är tack vare det som jag är här idag.

Snabba fakta
Namn: Helen Zenius Nielsen
Bor: på landet
Familj: man och 4 barn
Intressen: westernridning, trädgård, hönsgård